Volgers

zaterdag 20 februari 2010

Boeken

100220 

De Storm 1953 door Rik Launspach

Meeslepend verhaal over de watersnoodramp in 1953 aan de hand van de verbeten zoektocht van een jonge moeder naar haar kind. Vloeiende verhaallijn, gruwelijk boek om te lezen, maar tegelijk ook geweldig geschreven.

100126

En haar naam was Sara van Tattiana de Rosnay.

Twee verhaallijnen naast elkaar. Een Amerikaanse journaliste die een stukje moet schrijven over een razzia in Parijs in 1942 waarbij vooral Joodse vrouwen en kinderen werden opgepakt. En het verhaal van Sara, tien jaar een één van de Joodse kinderen die wordt opgepakt.

Boeiend boek, boeiend thema. De eerste verhaallijn is tot nu toe (1/3 van het boek) beter uitgewerkt dan de tweede. Het boek wordt nog beter naarmate het vordert. Eén van de meest bijzondere boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen.

100108

Confetti op de dorsvloer van Franca Treur:

Gekregen voor mijn verjaardag. Het gaat over een opgroeiend meisje in een groot gereformeerd jongensgezin ergens in Zeeland. Tot nu toe vooral vanuit haar gedachtenwereld geschreven in een wereld waar blijkbaar weinig werkelijk gezegd wordt. In een recensie lees ik dat het boek een geheel "eigen vertelcultuur" heeft, daarmee bedoelen ze vast het vele gereformeerde taalgebruik dat voor de buitenstaander niet erg leesbaar zal zijn.

100107 

Overgave van Arthur Japin

Vorig jaar gekregen voor mijn verjaardag, maar nog niet gelezen. Impressing theme. Tegelijk niet heel erg vloeiend geschreven. Maar misschien was dat wel de bedoeling. Bij dit boek heb ik wel een onbestemd gevoel overgehouden.

091019 

Terug in Rome van Rosita Steenbeek.

Een heerlijk boek voor naast je bed. Even lezen voor je in slaap valt. Altijd leuk om verhalen over Rome te lezen. Dit keer een hoop verhalen over het begin van de Mariaverering en het stoppen van de verering van Isis en Horeb in het oude Rome.

Geen opmerkingen: