Volgers

zondag 20 september 2009

Nederlandse visserstruien 25 jaar WIP!

Bij het opruimen kwam ik deze trui tegen, die ik - schrik niet - 25 jaar geleden begonnen ben te breien. Ooit was ik tot aan de armsgaten en bleek het ding bij passen door mijn man veel te wijd. Toen heb ik hem uitgetrokken en ben ik opnieuw begonnen. Nu ben ik er wel zeker van dat mijn man deze trui niet meer aankan. 25 Jaar doet wel wat met je lijf, zal ik maar zeggen. Ik ben tot aan de armsgaten gekomen met deze Volendammer visserstrui. Wat nu? Het is duidelijk degelijk garen van de Hema geweest, met van die enorme bollen van ca. 200 gram volgens het bandje. Er zijn nog twee volle bollen en een halfje, naast de bol waarmee ik aan het breien was. Het patroon komt uit het boek Nederlandse visserstruien van Henriëtte van der Klift-Tellegen en ik vind het nog steeds een mooi patroon. Ik weet nog dat ik er helemaal blij van werd, dat je de mouwen vanuit het armsgat moest breien, zodat bij kapotte boordjes, een nieuw boordje eenvoudig opnieuw te breien was.

Clearing my stash I came across - really true! - a sweater I started knitting 25 years ago. Once I reached the sleeves, but it turned out to be far to big. So I ripped all of it. And on restarting the project I left it again on the virtue of starting the sleeves of this traditional fisherman's sweater from Volendam. The yarn is from the Hema, so good stuff. And I still like the pattern. Really nice how they knitted those sweaters. They started knitting the sleeves starting from the armholes of the sweater. In order to be able to knit a new cuff if necessary.

5 opmerkingen:

Serena zei

Wat leuk dat je dit oudje weer bent tegengekomen - ga je hem nog afmaken? of uithalen en opnieuw breien?

Anoniem zei

oh zo'n patroon zoek ik!
zit in dat boek ook een patroon met een hals met opstaande boord, zo eentje waar soms ook een ritsje in zit ? ik vind ze prachtig die vastgebreide truien met allemaal kleine motiefjes.......
Helaas kom ik dit boek alleen in t Engels tegen, dat lijkt me veel te moeilijk.
ps schiet de trui al op? groetjes Magda

Anoniem zei

OH zo'n trui zoek ik! Ik vind ze prachtig die stevig gebreide truien met allemaal kleine motiefjes. Ik vind t boek alleen steeds in t Engels, dat lijkt me veel te moeilijk. Zit er ook een patroon bij met een opstaand boordje, zoiets waar wel eens een ritsje in zit?
en schiet de trui al op? groetjes Magda

atelierlemlem zei

Leuk! Ik heb dit boekje net gekocht bij de kringloopwinkel en zat ook al te kwijlen...manlief kan niet wachten! Maar eerst moet er nog een vest voor mijzelf af.
Misschien kan je de trui afbreien en hem dan kado geven aan iemand die hem leuk vind én past? Er is vast wel een jonge man te vinden die hem leuk vindt!

Hilda F zei

Ik had dit boek ooit en ben er toevallig naar op zoek!
Klop het dat het volgende in dit boek staat:

Als je de trui diverse maten te groot breit van dubbele draad ongetwijnde wol en vervolgens veel te heet wast ,
wordt de trui waterafstotend.

Ik ben op zoek naar t patroon met een soort visgraat
motief dat er volgens mij in staat.