Volgers

vrijdag 27 december 2013

HemHaarsokken 2013/19

  
 

Leuk om een sokkenpatroon te ontwerpen voor de Nederlandse Ravelrygroep. Dit patroon is onderdeel van de serie Vakantie 2013. Het is de bedoeling om gerelateerd aan elke pleisterplaats van onze vakantie in Engeland, Schotland en Wales een paar sokken te ontwerpen. De man die hierboven op de foto staat is degene die eind negentiende en begin twintigste eeuw het Engelse dorp waarin hij woonde en haar inwoners bijzonder mooi heeft vastgelegd. Een van die foto’s heeft me erg getroffen en die foto is de basis geworden voor deze sok.
De sokken zijn ontworpen voor mijn man met maat 46, maar ze zijn makkelijk te breien in een kleinere maat. We logeerden deze zomer ondermeer aan de kust van Yorkshire met zijn rijke geschiedenis op het gebied van gebreide visserstruien. We waren in Filey, in Robin Hood’s Bay en in Whitby. In Robin Hood’s Bay bezocht ik de jaarlijkse Propagansey tentoonstelling in de Old Stephen’s Church, een very low budget tentoonstelling georgansieerd door Deb Gillanders.
Op de bovenstaande foto gemaakt door Frank Meadow Sutcliffe zijn vier inwoners te zien van het dorp waar hij toen woonde. Het zijn vissers die allemaal een gebreide trui aan hebben. Hij was de locale fotograaf en heeft door de jaren heen heel veel foto’s gemaakt van de gewone dorpsbewoners waardoor hij meteen het gewone leven uit die tijd indrukwekkend heeft vastgelegd. In de Frank Meadow Sutcliffe Gallery (http://www.sutcliffe-gallery.co.uk) in Whitby kun je zijn werk nog steeds bewonderen. Ik bezocht de galerie om toestemming te vragen om een aantal van de foto’s van Frank M. Sutcliffe te mogen gebruiken in dit patroon. Ook Whitby is een bijzonder aardig stadje en zeker de moeite van een bezoek waard. De fotograaf heette Frank Meadow Sutcliffe en het dorp waar hij woonde was Whitby aan de kust van noord-oost Engeland, van Yorkshire. Zijn meest beroemde foto werd in 1886 genomen: Water rats. Die foto gaf wat röhring omdat het een heleboel blote jongetjes waren die in het water speelden. Niet per se erotisch bedoeld, maar voor het preutse Victoriaanse Engeland was het te heftig en hij werd geëxcommuniceerd door de locale geestelijken. 
De toen al wulpse Edward VII (zoon van koningin Victoria en toen dus nog steeds de Prince of Wales) heeft naar het verhaal gaat ooit een kopie van deze foto gekocht….. 
Er zijn heel wat patronen die rondom en in Whitby worden toegeschreven aan Whitby. Dit specifieke patroon kom je overigens zeer zelden tegen. Het is een kabel over zes steken naar links op een glad gebreide achtergrond. En deze kabelvelden worden van elkaar gescheiden door een paar ribbels. Het ziet er anders uit dan we gewend zijn. Meestal worden kabels namelijk meer naar voren gehaald voor het zicht door links en rechts van de kabels een of meer averechte steken te breien. 
Ergens las ik een discussie over wat je nu eigenlijk op deze foto uit 1906 ziet. Iemand suggereerde dat de man de trui binnenste buiten aan had. Dat is dus echt niet zo. Hij heeft hem gewoon goed aan, dat zie je aan de glad gebreide onderste helft van de trui en de mouwen. Op de vorige foto was deze visser ook al te zien, hij was de enige die stond.

Geen opmerkingen: