Volgers

zondag 16 oktober 2011

Mister Bowler 2011/32

Deze maand ga ik een sok breien met “texture” gebaseerd op de visserstrui van een onbekend Nederlands dorp waar de vissers bolhoeden plachten te dragen…..
Die truien zijn opgebouwd uit allerlei motieven opgebouwd uit averechtse en rechtse steken. Soms met een enkel gaatjes patroon of met een kabel. Die motieven hebben vooral betekenis in de zeevaart, als “oog van God”, “golven” of “visgraat”. En de mengeling van motieven was dan weer typerend voor een bepaald dorp.  Als ze verdonken, dan kon men aan de trui zien waar ze vandaan kwamen en met hun gouden oorring kon de begrafenis betaald worden.
Omdat ik net in Engeland en Wales op vakantie was, viel ik over die bolhoedjes. Blijkbaar hebben vissers die in Noord-Holland en op de Zuid-Hollandse eilanden ooit gedragen….
Breien doe ik met Four Seasons Gründl Hot Socks Marrakesch color blue-green
De visserstruien staan beschreven in het boek “Nederlandse visserstruien met breipatronen” door H. van der Klift-Tellegen. (Bilt 1983). Het boek werd ook in het Engels vertaald.
Als chemodoos heb ik een duidelijk zichtbare fout gemaakt, maar ik haal de sok toch niet meer uit.Mijn zoon zal het niet zien…., dat weet ik zeker!
Patroon heet intussen Mister Bowler (Meneertje Bolhoed) en is gratis via Ravelry te downloaden…..

Picture of my SKA-challenge for October; textured socks. I decided on the name ”Mister Bowler” because of the bowler hats the fishermen wore in that time. The texture is based on their sweaters that would show where they came from. And if found drowned the golden earring they wore would pay for the funeral. The pattern is up on Ravelry and free by the way. The sweaters and their pattern notes are to be found in a book called: “Nederlandse visserstruien met breipatronen” by H. van der Klift-Tellegen. (Bilt 1983). The book has been translated into English.

1 opmerking:

Anoniem zei

Op zoek naar info over de visserstruien, kom ik zo maar bij jouw mooie sokken terecht! Wat een geweldig idee! Mag ik je foto gebruiken in mijn logje en linken naar deze post? Groetjes van Lupineke